Recepty

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0098/6755/8969/files/2_35d58ad0-c203-4305-b0c8-4604e2f480f8_2048x2048.jpg?v=1548349546

REFLUX, GRGANIE , PÁLENIE ZÁHY

Vie znepríjemniť život jednotlivca.

Na fyzickej úrovni sa jedná o zápal žalúdka.

Podľa Tradičnej Čínskej medicíny ide o tzv. oheň v žalúdku.

Na psychickej úrovni ide o nesúlad medzi ústami a žalúdkom. Nestrávenie, neprijatie situácie. Vnútorný boj. Zadržané, nevypovedané slová zostávajú na úrovni žalúdka.

Spôsob liečenia je prijatie každej jednej situácie. Všetko má zmysel a svoju príčinu. Nebojovať.

Na fyzickej úrovni: Treba vylúčiť z jedálnička grilované, vyprážané, štipľavé a korenisté, múčne a mliečne jedlá.

Mesiac piť /3dcl/ teplého zeleninového vývaru ráno na lačno a večer 2 hodiny pred spaním. Treba jesť šťavnaté jedlá hlavne polievky.

1 mesiac pite čaj z medovky a z harmančeka: 3g harmančeka a 3g medovky sa zaleje s pol L horúcej vody, 10 minút sa lúhuje. Precedí a pije sa pomaly po dúškoch.

RECEPTY NA ZNÍŽENIE ŽALÚDOČNÉHO OHŇA

OVOCNÝ OSÚCH

SUROVINY:

2dcl pšena – zem

6dcl vody – voda

1 PL oleja – zem

hrsť hrozienok – zem

2 sladké jablká – zem

1 banán – zem

na hrot noža kardamón – kov

šťava z pol citróna – drevo

½ ČL Caro kávy – oheň

štipka soli – voda

1 PL trstinového cukru

POSTUP:

Zapekaciu formu vymastíme. Pšeno dôkladne premyjeme a dáme do formy. Posypeme hrozienkami, cukrom, kávou, citrónovou šťavou, kardamónom a soľou. Potom na kolieska nakrájaným banánom a očistenými na tenké plátky nakrájanými jablkami. Zalejeme s 6dcl vody. Dáme do studenej rúry. Pečieme na 200 °C 45 minút.

ÚČINKY:

Osúch okrem toho, že sťahuje oheň zo žalúdka ešte pomáha pri poobedňajšej únave, pri syndróme nepokojných nôh, pri cukrovke, keď sú lámavé nechty a vlasy, pri nádorovom ochorení, po užívaní ATB.

DLHO VARENÁ POSILŇUJÚCA POLIEVKA

SUROVINY:

40dkg mrkvy – zem

3 veľké zemiaky – zem

polovica zeleru – zem

2 petržleny – zem

1 paradajka – drevo

1 cibuľa – kov

3,5L vody – voda

1 ČL soli – voda

1 mrkva – zem, 1 biela reďkovka – kov

viazanička jarnej cibuľky – kov a petržlenovej vňate – drevo

POSTUP:

Zeleninu skúsime zohnať bio, ktorá nebola striekaná, pretože zeleninu nečistíme. Dobre ju vydrhneme. Vodu so soľou necháme zovrieť, a pridáme nakrájanú zeleninu. Varíme 1 hodinu na miernom ohni. Polievku precedíme, zeleninu vyhodíme. Ešte budeme potrebovať 1 mrkvu, 1 guľatú bielu reďkovku, 1 viazaničku jarnej cibuľky a 1 viazaničku petržlenovej vňate. Na panvici zohrejeme olej, pridáme na kolieska mrkvu, reďkovku, cibuľu. Potom to pridáme do vývaru a vrch posypeme vňaťami.

ÚČINKY:

Ukľudňuje žalúdok, slezinu, vyživuje telesné tekutiny, posilňuje energiu a Jin. Pomáha pri pooperačných stavoch, keď je veľký úbytok energie, po náročných športových výkonoch, pri celkovej vyčerpanosti.

https://1stchoiceacupuncture.com/wp-content/uploads/2020/10/Acupuncture-for-Veterans-chinese-herbal-medicine-17.png

BÉRCOVÉ VREDY

Ide o veľmi nepríjemné ochorenie, ktoré vie dosť znepríjemniť život človeka, ktorý tým trpí.

Podľa Tradičnej Čínskej Medicíny sa jedná o vlhkosť a teplo v organizme.

Na duchovnej úrovni sa človek ľutuje a často krát ho sprevádza pocit krivdy. V tomto prípade sa treba zbaviť negatívnych deštruktívnych emócií. Nikto z nás tu nie je na dovolenke. Všetci tu máme určité úlohy, ťažkosti, len nie každý to aj ukazuje navonok.

Z jedálnička treba vylúčiť: Cukor a celkovo sladkosti, múku a múčne výrobky, údeniny, mlieko a mliečne výrobky, alkohol, surové ovocie a surovú zeleninu, vyprážané a grilované jedlá. Mäso obmedziť na max 2x do týždňa. Do jedálnička treba zaradiť ryby /pripravené v rúre/, obilniny, strukoviny, hríby a huby.

Čaj z kukuričných vlasov: Hrsť kukuričných vlasov sa zaleje pol L horúcej vody. Nechá sa lúhovať 10 minút. Precedí sa a pije po dúškoch. Bez prestávky sa dá piť aj rok. Vylučuje vlhkosť.

Liečba si vyžaduje čas. Toto ochorenie nevzniká v priebehu pár týždňov a ani neodíde za pár týždňov. Chce to trpezlivosť a čas.

Veľmi účinná a nápomocná je slzovka obecná. Denná dávka je 3 PL. Slzovka sa vopred namočí do 1L studenej vody na noc. Ráno sa uvarí do mäkka. Trvá to cca 45 minút. Precedí sa. Na lačno sa vypije tá voda, v ktorej sa varila slzovka. Slzovku môžete osladiť ryžovým, alebo javorovým sirupom, pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy, na hrot noža kardamón, pol ČL Caro kávy, štipku soli a máte skvelé raňajky podľa 5 elementov. Uvarenú slzovku môžete použiť aj, ako prílohu.

Tradičná Čínska Medicína používa rôzne bylinné zmesi, tinktúry, čaje a odvary na liečenie bércových vredov. Ich možné použitie, nastavenie stravy podľa konštitúcie jednotlivca nastavuje terapeut.

PLNENÉ ŠAMPIŇÓNY

SUROVINY:

4 veľké šampiňóny

1 strúčik cesnaku

trochu čili

6 PL olivového oleja

10dkg mangoldu, keď nemáme, tak kel

1 PL čerstvého tymiánu, alebo 1 ČL sušeného

5dkg orechov na hrubo nakrájaných

soľ

štipka čierneho korenia

balzamikový ocot

POSTUP:

Zohrejeme rúru na 190° C. Na oleji opražíme cesnak, pridáme čili. Do plechu dáme papier na pečenie. Hríbiky potrieme zvonka aj zvnútra opečeným cesnakom s čili. Osolíme ich, posypeme ich čiernym korením a pečieme ich 15 minút. Medzitým mangold, alebo kel troška naparíme, vyžmýkame z nich vodu, pomiešame ich so zbytkom cesnakového oleja, pridáme tymián, soľ. Šampiňóny vyberieme z rúry, naplníme ich zeleninou, posypeme ich orechmi, a dáme naspäť do rúry na 10 minút. Keď to vyberieme z rúry, ešte to polejeme vlastnou šťavou. Podávame k nim batátové pyré, varenú šošovicu. Kto má slabé trávenie, k cesnaku si môže pridať trošku nastrúhaného čerstvého zázvoru.

ÚČINKY:

Odvádza, rozpúšťa hlieny zo sleziny a obličiek, posilňuje stred a tráviaci systém. Pomáha pri prechladnutí, pri soplíkoch, pri akné, keď sú hnisavé, zapálené, pri mokvavých ekzémoch.

KURACIE PRSIA NA ČÍNSKY SPÔSOB

SUROVINY:

600g kuracích pŕs

2 jarné cibuľky

1 mrkva

1 štipľavá paprika

1 kápia

1 žltá a 1 červená cibuľa

1dcl sójovej omáčky

1 KL solamylu

olej

soľ

POSTUP:

Kuracie prsia umyjeme, odblaníme a nakrájame na tenké pásiky. Takto pripravené mäso vložíme do misy, zmiešame s 2 PL sójovej omáčky a 2 PL oleja. Misu prikryjeme a približne na hodinu dáme do chladničky. Umytú a očistenú zeleninu nakrájame podobne ako mäso, na tenké pásiky. Po hodine vyberieme mäso z chladničky a na panvici ho opekáme približne 4 až 5 minút. Potom mäso z panvice vyberieme a na chvíľu ho odložíme bokom. Na panvicu dáme mrkvu, o chvíľku pridáme aj ostatnú zeleninu, cca ½ dcl sójovej omáčky a naspäť do panvice vložíme i mäso. V troche vody vymiešame do hladka solamyl, vlejeme do panvice, premiešame a všetko spolu ešte chvíľku podusíme. Hotové jedlo podávame s ryžou.

ÚČINKY:

Vyživuje Jin. Pomáha pri nedostatku krvi, pri únave.

Na obrázku môže byť heart

OBLIČKY

Bolesť v krížoch, seknutie, opuchy, časté močenie, gynekologické problémy, zápal prostaty, tehotenská nevoľnosť v prvom trimestri, astma, a okrem týchto spomenutých ochorení, ešte veľa iných majú na svedomí slabé obličky.

Na duchovnej úrovni sú obličky spojené so vzťahmi. Môže to byť vzťah s blízkymi, susedmi, spolupracovníkmi, ale ráta sa sem aj vzťah so sebou.

Obličky sa doplňujú dlho, niekedy to trvá roky. Chce to dávku trpezlivosti a vytrvalosti. Obličky sa dajú oslabiť nesprávnou životosprávou, nadmernou fyzickou aktivitou, nadmerným sexom. V obličkách sa nachádza naša životodárna energia. Určuje našu kvalitu a dĺžku života. Pokiaľ obličky nie sú dostatočne silné, alebo ich dlhodobo oslabujeme, tak slezina nie je dobre vyživená a dochádza napr. k častému močeniu. Nadmerný smäd, nespavosť poukazuje na chýbajúci Jin obličiek. Časté močenie, zväčšená prostata je príznakom slabého Jangu.

CUKETA S PARADAJKAMI

SUROVINY:

50dkg zrelých paradajok

2 stredne veľké cukety

1 cibuľa

štipka čierneho korenia

1 strúčik cesnaku

1 ČL trstinového cukru

soľ

hrsť bazalky

1 PL oleja

1/2 ČL mletej červenej papriky

10dkg údeného ovčieho syra

POSTUP:

Cibuľu orestujeme na oleji, pridáme pretlačený cesnak, mletú papriku, na kocky nakrájané paradajky a restujeme 5 minút. Potom pridáme na kocky nakrájanú cuketu, korenie, soľ a restujeme, kým cukina nie je jemne chrumkavá, ale podusená. Odstavíme a pred podávaním posypeme nastrúhaným ovčím syrom. Podávame s ryžou.

ÚČINKY:

Vyživuje Jin obličiek a Jin pečene. Pomáha pri anémií, pri nespavosti, pri vnútornej nervozite.

DLHO VARENÁ POSILŇUJÚCA POLIEVKA

SUROVINY:

40dkg mrkvy – zem

3 veľké zemiaky – zem

polovica zeleru – zem

2 petržleny – zem

1 paradajka – drevo

1 cibuľa – kov

3,5L vody – voda

1 ČL soli – voda

1 mrkva – zem, 1 biela reďkovka – kov

viazanička jarnej cibuľky – kov a petržlenovej vňate – drevo

POSTUP:

Zeleninu skúsime zohnať bio, ktorá nebola striekaná, pretože zeleninu nečistíme. Dobre ju vydrhneme. Vodu so soľou necháme zovrieť, a pridáme nakrájanú zeleninu. Varíme 1 hodinu na miernom ohni. Polievku precedíme, zeleninu vyhodíme. Ešte budeme potrebovať 1 mrkvu, 1 guľatú bielu reďkovku, 1 viazaničku jarnej cibuľky a 1 viazaničku petržlenovej vňate. Na panvici zohrejeme olej, pridáme na kolieska mrkvu, reďkovku, cibuľu. Potom to pridáme do vývaru a vrch posypeme vňaťami.

ÚČINKY:

Ukľudňuje žalúdok, slezinu, vyživuje telesné tekutiny, posilňuje energiu a Jin. Pomáha pri pooperačných stavoch, keď je veľký úbytok energie, po náročných športových výkonoch, pri celkovej vyčerpanosti.

https://d2ebzu6go672f3.cloudfront.net/media/content/images/cr/17f1f1f9-da43-405a-b3b4-4d1fcb5cec51.jpg

SEZAMOVÁ KÁVA

SUROVINY:

3 PL čierneho sezamu – zem

2dcl vody – voda

1dcl mandľového mlieka – zem

podľa chuti med – zem

POSTUP:

Sezam opražíme na suchej panvici, pokiaľ nezačne jemne praskať. Necháme vychladnúť, pomelieme na kávovom mlynčeku. Dáme variť do 2dcl vody. Varíme 20 minút, precedíme, dolejeme mandľové mlieko, ochutíme medom /to, čo nám zostalo po precedení môžete dať do rannej ovsenej kaše/.

ÚČINKY:

Pomáha pri osteoporóze, pri predčasnému šediveniu vlasov, pri poruchách sluchu, pri kojení – zvyšuje tvorbu mlieka, pri nedostatku krvi, pri suchej pokožke, pri syndróme suchých očí, pri vyčerpanosti.

https://snaped.fns.usda.gov/sites/default/files/styles/crop_ratio_7_5/public/seasonal-produce/2018-05/pears.jpg?itok=CGjollRu

KAŠEĽ

Ošúpeme 1 hrušku a pokvapkáme medom. Necháme to chvíľu pôsobiť a konzumujeme. Uvoľní to kašeľ.

SKOROCELOVÝ SIRUP

Dáme variť 1dcl vody, keď voda zovrie, tak pridáme 1 PL skorocelu. Povaríme na miernom ohni 10 minút. Stiahneme a necháme vychladnúť. Precedíme, zohrejeme a rozpustíme v nej 3 PL medu.

Užívame po lyžičkách viac krát za deň. Držíme to v chladničke, lebo to rýchlo skysne.

http://ipravda.sk/res/2017/02/19/thumbs/strukoviny-bielkoviny-clanokW.jpg

BOLESŤ CHRBTA

Väčšinou sa za tým skrýva problém s močovým mechúrom. Do svojho jedálnička zaraďte zeleninový vývar a strukoviny, morské riasy a čaj zo slamihy piesočnej.

https://img.emedihealth.com/wp-content/uploads/2020/09/banana-feat-1.jpg

HEMEROIDY

Z chemicky neošetreného banánu odrežeme konce a dáme variť do pol L studenej vody. Varíme ho 45 minút. Vodu treba vypiť a banán zjesť aj s tou šupkou.

Opis fotky nie je k dispozícii.

ZÁPAL PEČENE

Očistíme a nakrájame na drobno 1 baklažán. Do hrnca dáme 10dkg ryže, nakrájaný baklažán, 1 ČL sezamového oleja a podlejeme s pol L vody. Na miernom ohni varíme 45 minút /podľa potreby ešte dolejeme vodu/. Je to balzam na pečeňové problémy.

How to Brew Chinese Green Tea

ANÉMIA – NEDOSTATOK ŽELEZA

HOVÄDZIE MÄSO NA ČERVENOM VÍNE

SUROVINY:

kúsok slaniny – voda

60dkg hovädzieho pliecka – zem

3 cibule na drobno – kov

1 strúčik cesnaku na drobno – kov

25dkg šampiňónov – zem

2 väčšie mrkvy – zem

2 PL špaldovej múky – zem

trochu čierneho korenia – kov

soľ – voda

hustá paradajková šťava, alebo 3 paradajky – drevo

2dcl červeného vína – oheň

tymián – oheň

1 bobkový list – kov

voda – voda

trochu malých zaváraných cibúľ – perličky – drevo

POSTUP:

Slaninku nakrájame na tenké pásiky, mäso odblaníme a nakrájame na kocky, hríby tiež nakrájame, mrkvu nakrájame na kolieska. Do hrnca pridáme najprv slaninku, keď sa pustí masť, tak slaninu vyberieme a do tej masti dáme mäso a opekáme, kým sa nezatiahne, osolíme vyberieme, a pridáme cibuľu, opražíme ju do sklovita, pridáme zeleninku, pridáme mäsko, koreniny, zalejeme to červeným vínom, a dusíme. Keď je mäso už mäkké, tak vrátime slaninku naspäť k tomu a zahustíme to so špaldovou múkou. Varíme to 2 hodinky. Nakladanú cibuľu tam dáme len 10 minút pred koncom.

ÚČINKY:

Vyživuje stred, harmonizuje, doplňuje energiu, dopĺňa krv, zohrieva a premieňa hlieny. Pomáha pri slabom trávení, pri hnačkách, pri únave, pri nechuti rozprávať, pri slabých končatinách, pri anémií, pri lámavých vlasoch a nechtoch.

ČAJ Z ANGELIKY ČÍNSKEJ

5g koreňa angeliky čínskej sa namočí do pol L studenej vody /použijeme varné sklo, alebo emailový hrniec, bylina nemá prísť do kontaktu s kovom/ na 15 minút. Potom sa varí 30 minút. Čaj sa má precediť cez umelohmotné sitko. Nesmie sa piť počas menštruácie. Nie je vhodný pre deti, tehotné ženy a kojace matky.